Екскурзия до Израел и Йордания за 6 дни

Израел и Йордания - кратък вариант
от 1770 лв.

Вашата оценка 5 от 3 гласа
Маршрут:
София – Тел Авив – Йерусалим - Мъртво море - Петра - Аман - планината Небо – Мадаба - Джераш - Тел Авив – Яфо

Продължителност:
6 дни / 5 нощувки

Транспорт:  Самолет

Програма
1-ви ден - Летище Бен Гурион - Джераш ~ 160 км.
Среща на летище София (Терминал 2) в 07:50ч. Полет София – Тел Авив в 10:50ч. Около 13:30 пристигане на летище Бен Гурион (Тел Авив). Посрещане в залата за пристигащи от представител на местния туроператор. Отпътуване за Йорданската граница. Преминаване от Израел в Йордания през граничен пункт Шейх Хюсеин. Настаняване в района на Джераш. Вечеря и нощувка.

2-ри ден - Джераш - Небо - Мадаба - Петра ~ 320 км.
Закуска. Отпътуване за най-добре запазения римски град в Близкия Изток и архитектурен шедьовър Джераш (древният Гераса) - основан от войниците на Александър Македонски през ІV в. пр.н.е., по-късно става част от процъфтяващите и космополитни градове на гръко-римския Декаполис: триумфалната арка на имп. Адриан, форумът с овална форма, хиподрумът, кардото, агората, нимфеумът, храмът на Артемида (богинята покровителка на Джераш), други антични храмове, Южният театър и много църкви от ранното Средновековие. Заминаване за Мадаба – градът е известен с многото християнски църкви. Емблематична обаче е гръцката православна църква “Свети Георги”, известна с уникалната мозайка представяща подробна цветна карта на Светите земи от византийската епоха. Днес в Мадаба има Институт за мозаечно изкуство и десетки работилници, занимаващи се с този занаят. Посещение на планината Небо – прекрасна гледка към Израел и част от долината на река Йордан. В ясен ден могат да се видят очертанията на Йерусалим и Йерихон. Според Библията това е мястото, на което Моисей се изкачва, за да види за първи път с очите си Обетованата земя. Пак според Свещеното Писание, Моисей умира там и е погребан. На върха са открити останки от църква и манастир. Църквата е от средата на IV век и е изградена в памет на мястото, където умира Моисей. В нея са запазени красиви мозайки. Отпътуване за Петра. Настаняване в хотела, вечеря и нощувка.

3-ти ден - Петра - Аман ~ 250 км.
Закуска. Организирана обиколка на Петра, столицата на Набатейците. През 2007 година е избран като едно от седемте нови чудеса на света. Разположен е в естествено укрепената планинска долина Вади Муса ("Долината на Мойсей"). Първите известни обитатели са едомците, които са живеели тук около 1000 г.пр.н.е. Според Библията те били потомци на Исав, а препратките в Сещеното Писание(4 Цар. 14:7; 2 Лет. 25:12; Ис.42:11) за място наречено Села („скалиста местност“ на еврейски) почти сигурно се отнасят за Петра ("камък" на гръцки). Розовочервеникавият град Петра някога процъфтявал като важен пункт от древните търговски маршрути. Той е обграден от високи планини и е достъпен през тясно дефиле, а забележителните му, изсечени в скалите сгради са запазени непокътнати: Каснех ал-Фарун (Съкровищницата), многобройните скални гробници, амфитеатърът, триумфалната арка, кардото с колонадите. Посещение на замъка на кръстоносците Монреал (лат. mont regalis, „Кралски хълм“, познат още като Шобак) – построен от тамплиерите през 1116 г. по заповед на Йерусалимския крал Балдуин I за охрана на поклонническите маршрути и кервани. Заминаване за Аман: туристическа обиколка на столицата на Хашемитското кралство Йордания. Вечеря и нощувка в Аман.

4-ти ден - Аман - Каср Ал Яхуд - Мъртво море - Кумран ~ 90 км.
Закуска. Закуска. Преминаване от Йордания в Израел през граничния пункт Аленби. Посещение на Каср Ал Яхуд – на това място Йоан Кръстител кръщава Исус Христос в река Йордан. Възможност за посещение на Кумран – известен с откритите там най-древни ръкописи, на иврит, на Стария Завет. Заминаване за Мъртво море - най-ниското място в света, около 420 метра под морското равнище. Свободно време за къпане в най-соленото море. Отпътуване за Витлеем. Вечеря и нощувка във Витлеем.

5-ти ден - Витлеем - Йерусалим ~ 30 км.
Закуска. Туристическа програма в Йерусалим. Пешеходна обиколка на Стария град: Гетсиманската градина - традиционно почитана като мястото, където Иисус Христос се моли в нощта на залавянето му. Днес това събитие напомнят една базилика, посветена на страданията Христови, и осем стари маслинови дървета, чиято възраст е над 2000 години; Виа Долороса (от лат. „Пътят на болката“) - това e улицата в древния Йерусалим, по която е минал с кръста Иисус Христос към мястото на разпятието - Голгота; храмовият комплекс Божи гроб – най-святото място на Християнския свят, където е разпнат, погребан и възкръснал Христос; Стената на плача - единствената структура, останала от Йерусалимския (Соломоновия) храм. Това название идва от това, че евреите често отивали там, за да тъжат за гибелта на храма; Хълмът Сион (Давидовият град) – гробът на цар Давид и стаята на Тайната вечеря.
Панорамна обиколка на Новия град на Йерусалим: парламента на държавата Израел (Кнесет), Министерствата, Музея на Израел /отвън/.
Посещение на рожденото място на Господ Иисус Христос и построената в чест на това събитие базилика „Рождество Христово“ във Витлеем - голямата забележителност на града. Според библейско пророчество Месията трябвало да бъде потомък на Давид и да се роди в неговия град. Вечеря и нощувка във Витлеем.

6-ти ден - Тел Авив - Яфо ~ 70 км.
Закуска. Посещение на църквата с гроба на свети Георги в Лод (древния град Лида Палестинска). Панорамна обиколка на Тел Авив. Туристическа програма в Яфо, един от най-старите градове в Близкия изток, намиращ се на възвишение предлагащо неоценима гледка към брега на Тел Авив с неговите плажове: посещение на района старото пристанище с чудесни ресторанти, в които се предлагат морски ястия, малки кафенета и пекарни, скрити в тесните павирани улички. Трансфер до летище Бен Гурион. Полет за България в 18:30 ч. Пристигане на летище София около 21:30 ч.
ПРОМОЦИОНАЛНИ ЦЕНИ:
Дати: Възрастен в двойна стая Възрастен в единична стая Трети възрастен в стая Дете до 11 г с двама възрастни в стая
30.09.2016 1660 лева 1955 лева 1660 лева 1560 лева
11.11.2016 1660 лева 1955 лева 1660 лева 1560 лева

ПАКЕТНАТА ЦЕНА НА ЕКСКУРЗИЯТА ДО ЙОРДАНИЯ И ИЗРАЕЛ ВКЛЮЧВА:
 • самолетен билет София-Тел Авив-София с редовен полет на авиокомпания Ел Ал с включен багаж
 • летищни такси (253 лв. към 01.10.2014г)
 • пет нощувки със закуски и вечери (1 в Тиберия, 1 в Петра, 1 в Аман, 2 във Витлеем).
 • екскурзовод на български език в Израел и на български/руски език в Йордания
 • луксозен автобус
 • всички трансфери по програмата
 • всички екскурзии по програмата
 • входни такси за обектите по програмата
 • сертфикат за хаджийство
 • водач на групата от България
 • медицинска застраховка

ПАКЕТНАТА ЦЕНА НЕ ВКЛЮЧВА:
 • Бакшиши – по около 5 долара на ден за шофьор и за местния ескурзовод (заплащат се задължително на място)
 • застраховка "Отмяна на пътуване"

АКЦЕНТИ ПО ПРОГРАМАТА:
 • Джераш(перлата на гръко-римския Декаполис)
 • Мадаба(приказният град на мозайките)
 • Небо(Моисей и неговият поглед към Обетованата земя)
 • Петра(едно от седемте нови чудеса на света)
 • Вади Муса(Долината на Моисей)
 • Аман(столицата на Хашемитско кралство Йордания)
 • Касар ал Яхуд (място на Кръщението Христово)
 • Мъртво море(време за плаж и релакс)
 • Витлеем(църквата Рождество Христово)
 • Йерусалим(Божи гроб, Сион, Гетсимания, Стената на плача)
 • Лод(църквата св. Георги с гроба на светеца)
 • Тел Авив и Яфо(древност и съвремие в едно)

УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ:
 • копие от международен паспорт
 • депозит от 550 лева на човек
 • доплащане – 1 месец преди датата на заминаване

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА:
Място Хотел 3* стандарт нощувки
Джераш Olive Branch или подобен 1
Петра Al Anbat или подобен 1
Аман Arena hotel или подобен 1
Витлеем Paradise или подобен 2
Етикети: